Keresés ebben a blogban

2011. június 30., csütörtök

SZÜNIDEI OLVASMÁNYOK 1.

ALMOND, David: Szárnyak titka. Ford. Jászay Gabriella. Budapest, Egmont-Hungary, 2000. A történet főszereplője, Michael rendkívül érzékeny lelkű, melegszívű kisfiú. Amikor új otthonuk közelében található ócska düledező fészerben felfedezi a visszataszító külsejű, beteg- a roskatag épületben halálra ítélt- embert, nem hagyja magára, hanem gondjaiba veszi, ételt és fájdalomcsillapítót visz neki. Így történik, hogy egy alkalommal, miközben megpróbálja kényelembe helyezni és leveszi róla a kabátját, inge hasadékán kissé töredezett, gyűrött, de hatalmas szárnyak bomlanak ki. Michaelt nem hagyja nyugodni a gondolat: ki ez a furcsa, ismeretlen lény? Titkát megosztja új barátjával Minával, aki hasonlóképpen érez és gondolkodik, mint ő. A gyerekek szerető gondoskodása közben a rejtélyes idegen lassan visszanyeri erejét. Gyógyulásával párhuzamosan furcsa mód a kisfiú korábbi megmagyarázhatatlan félelmei megszűnnek, nagybeteg kishúga túljut az életveszélyen. Michael élete ismét a régi, reménnyel és boldogsággal teli, ám a csodálatos ismeretlennek örökre nyoma vész… Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

 

AROLD, Marliese: A titkos ajtó. Szeged, 2005. Könyvmolyképző K. (Szellempark)

A történet főszereplője a tizenegy és féléves Max, aki zsebpénzét kertészkedéssel szeretné kiegészíteni. Ezért aztán „végigkerekezett az utcán, amely végül egy erdei útra tartott. 29-es számú kaput vagy házat nem talált. Dühösen állt meg. Teljesen kifulladt, úgy igyekezett, hogy időben érkezzen. Semmi esetre sem szeretett volna elkésni mindjárt az első alkalommal. Márpedig most nagyon úgy nézett ki, hogy becsapták. Érezte, hogy úrrá lesz rajta az elkeseredés. Elindult lassan visszafelé, és közben azon dühöngött, hogy feleslegesen tette meg az utat. Amikor nagyjából a sövény feléhez ért, meglepődve fékezett le. Ezúttal ott állt egy magas, kovácsoltvas kapu, rajta jól láthatóan kunkorodott a 29-es szám. A jobb szárnyán még postaláda is lógott. Max fejcsóválva szállt le a kerékpárról. - Ez lehetetlen! Ez a kapu az előbb még egészen biztosan nem volt itt. Tutira észrevettem volna. Képtelenség- mondogatta magában.” És ezzel izgalmas történések sora veszi kezdetét. Ki kell derítenie, hogy kik laknak a titokzatos kapu mögött? Mivel sikeresen legyőzi az akadályokat, megkapja a hőn áhított kertész állást. Ezután barátnőjét, Sophie-t is beavatja a kert szellemekkel és titkokkal teli életébe, így aztán ketten a vízitündért is legyőzik és a boszorkány elfogására is sikerrel szövetkeznek. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

ASZLÁNYI Károly: Kalandos vakáció. Ill. Gergely Tibor. Bp., Trezor K., 1998. Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.

 

BALÁZS Ágnes: Lufi és a zűrös vakáció. Ill. Békés Rozi Budapest, Móra, 2007. (Pöttyös könyvek)

A kilencéves, rakoncátlan kislány, Lufi, és az egy évvel idősebb csendes, megfontolt jó barát, Szamóca a nyári vakációt vándortáborban töltik. Bár egészen más tervet szövögettek a szünidőre, a tábori élet élményekben, nem remélt kalandokban bővelkedik. A túrázások mellett, számháborúban, sportversenyen, Ki mit tud? játékon is részt vesznek, miközben Lufi titkos baráti társaságot alapít, hogy bosszút álljon az „ellenfél csapatán”, az utálatos Pál Laurán és a Kukucska ikreken. Új barátot is szerez a kedves, hatodikos fiú, Somfai Géza személyében, ám amikor egy titkos kincsvadászat során bajba kerül, és Szamóca az egyetlen, aki nem hagyja magára, rájön, hogy legeslegjobb barátból csak egyetlen létezik. Ajánljuk a 8-11 éves korú lányoknak.


BÁLINT Ágnes: A repülő dívány. Ill. Sajdik Ferenc. 4. kiad. Bp., Móra Kvk., 2009. (Pöttyös könyvek)

A meseregény főszereplője a nagyvárosi kényelemhez szokott Juli sehogy sem akar megbarátkozni a falusi környezettel, ahol vakációját tölti. Ellenségesen viselkedik nemcsak a felnőttekkel, a jókedvű és jószívű vendéglátójával, Lidi mamával, hanem a szomszédban lakó pesti fiúval, Dedivel is. Lidi mama mindent elkövet, hogy emlékezetessé tegye a gyerekek nyaralását. Bölcs fortélyai, a szelíd szarka, Móric tolvajkodásai okozta bonyodalmak, no és a címben szereplő titokzatos repülő végül is megtörik a kislány dacosságát, és a gyerekek jó barátokká válnak. Ajánljuk a 8-11 éves korú lányoknak.

 

BARRIE, James Matthew (1860-1937): Pán Péter. Ford. Tótfalusi István. Bp. Ciceró Könyvstúdió, 2006. (Klasszikusok fiataloknak)

A Darling család londoni otthona csak este, elalvás előtt csitul el valamelyest, amikor a három csintalan gyerek, Vanda, Robi és Miki csöndes áhítattal hallgatják édesanyjuk meséit. Egyik este azonban a szülők vendégségbe mennek, és a nyitott ablakon át nem más röppen be, mint édesanya legutóbbi meséjének hőse: Pán Péter, a madárból emberré lett kisfiú, aki nem akar felnőtté válni! A furcsa látogatás végén a testvérek elrepülnek vele Sehol-szigetre, ahol nincsenek felnőttek és nincsenek szabályok... Ám a csodálatos szigeten sincs béke, hiszen a gonosz, félkarú kalóz, Kampó kapitány örök harcot vív Pán Péterrel... Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.


BÁTKY András: Pipogya, a budapesti medve. Városi Eső Sanyarú Tél. Ill. Gyöngyösi Adrienn. Budapest, Pozsonyi Pagony, 2010.

Valamikor régen az állatok egy csoportja úgy döntött, hogy láthatatlanná válik, és így védekezik az ember ellen. A Budapesten élő Medve Alfonz, alias Pipogya is az ő leszármazottaik közé tartozik. Egy napon azonban a kis medvegyerek rádöbben, hogy a láthatatlanság már nem működik úgy, mint korábban, hiszen néhány gyerek észreveszi őt az utcán. A városi vadállatkölykök, Pipogya és barátai, azaz a vicces Tigris Oszkár és az unalmas Oroszlán Géza összebarátkoznak a kedves gyerekekkel, és szövetséget kötnek. Együtt bonyolódnak aztán különféle izgalmas kalandokba, méghozzá, Aranyka, a varázserővel bíró cukrász manó vezényletével. Utóbbitól igen fontos feladatot kap a kis csapat: a Porcukor Cukrászda tulajdonosának, Azúr Antalnak, a gonosz cukrászmesternek a fülöncsípését, amely nem is lenne igazi egy jó nagy tortadobálás nélkül... Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

BAUM, Lyman Frank: Óz, a nagy varázsló. Bp., Falukönyv-Cicero Könyvstúdió, 2002. (Klasszikusok fiataloknak)

Különös és varázslatos mesevilág tárul föl Baum könyvének lapjain, amelynek témája a boldogság keresése. Főszereplője, Dorka kutyájával, Totóval egy különös országba, Mumpicok birodalmába keveredik. Itt találkozik későbbi hűséges barátaival, a Madárijesztővel, a Bádog Favágóval és a Gyáva oroszlánnal, "akik" elkísérik őt hosszú vándorútján, amelynek végcélja a jó varázsló, Óz Smaragdvárosa. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak. Társkötetei: Kalandok Óz birodalmában; Ozma, Óz hercegnője.

BÉKÉS Pál: A Félőlény. Ill. Rényi Krisztina. 4. kiad. Bp., Móra Kvk., 2010.

A meseregény színhelye, a Kiserdő egykor a felhőtlen örömök vidéke volt. Az erdőlakók azonban már régóta kerülik a tisztást, mert erdejükbe szörnyek költöztek, félelmetes vijjogások, kiszáradt fák, fölperzselt tisztások adnak hírt ártó jelenlétükről. Retteg a tölgyfa mélyén élő, tudós Félőlény is, akinek zegzugos odúja mennyezetig van rakva könyvvel, s minden könyv minden meséje egyben egyezik: a történet végén győzni kell a jónak. Ezért lesz azután a Félőlény szálka a szörnyek szemében, akik teljes erejükkel ellene fordulnak. Ám amikor a könyvtártulajdonos szembesíti őket tudományával, végül is megfutamodnak, a kezdetek kezdetén reszkető Félőlény helyett pedig a mese végén előttünk áll: Élőlény. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

BERG Judit: Galléros Fecó naplója. Ill. Kálmán Anna. Budapest, Pozsonyi Pagony, 2010.

A Szélkirálynő nevű vitorlás szigorú kapitánya nem tűr semmiféle rendbontást a hajóján. Amikor Galléros Fecó megdézsmálja azt a láda sajtkülönlegességet, amit az egérkirály küldött II. Dorgálnak, Datolyapart uralkodójának, éktelen haragra gerjed és nélküle indul vissza Egérországba. A száműzetésben töltött három év alatt hajmeresztő kalandok várnak a matrózfiúra. Kalózok törnek az életére, rablók, vérszívó denevérek fogságába kerül és a bátor, agyafúrt egérlegénynek minden leleményére (és kártyatudására) szüksége van ahhoz, hogy túlélje a nehéz pillanatokat. Szerencséjére minden helyzetben akad egy igaz barát, aki segítségére siet a bajban. A szerencsehozó Fortuna bogárral, az áldozatkész Doppler Tónival és a többi különleges védelmezőjével átélt izgalmas kalandokról számol be titkos naplójában, amely nemcsak a fordulatos történetek, de az eredeti tengerészballadák, a bűvészmutatványok, kártyatrükkök, fejtőrök, logikai játékok közreadása és nem utolsó sorban a vicces rajzok okán is nagyszerű szórakozást ígér.  Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

BERG Judit: Rumini. Budapest– Pozsonyi Pagony 3. kiad. 2009.
A történet helyszíne, Pelevár mesébe illő, különleges hely, amely egyfelől a világ legnagyobb kikötője, másfelől pedig egy olyan csodabazárral is rendelkezik, ahol igazi különlegességeket, máshol fel nem lelhető kincseket talál az ide tévedő vásárló. Ilyen például a láthatatlanná tévő kalap, valamint a csodakenőcs, a zsugorító és növesztő por, nem is beszélve a látószelencéről és azokról a régi fegyverekről és pajzsokról amelyekre a tengerek vándorainak igencsak fáj a foga. A történet szerint erre a szigetre tart a Szélkirálynő névre keresztelt hajó Bojtos Benedek kapitány vezetésével. A hajó kapitánya– miután kimentette Ruminit az egérharamiák közül– maga mellé veszi a kalandra éhes kisegeret hajósinasnak. És ezzel kezdetét veszi az izgalmas történések sorozata, melynek nyomán az olvasók képzeletben behajózhatják a Ragacs-tengert, átkelhetnek a Sárkány szoroson, és megannyi életveszélyes kaland részesei lehetnek, az izgalmakat pedig még az is fokozza, hogy közben nyoma vész Rumininek… Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak. Társkötetei: Rumini Zúzmaragyarmaton, Rumini és a négy jogar, Rumini Datolyaparton.

BLYTON, Enid: Kaland a kincses szigeten. Ford. Mezei Gábor. Szeged, Könyvmolyképző K., 2008. (Ötösfogat)

A történet főszereplői, a három testvér Dick, Julian és Anne nyári vakációjukat Quentin bácsikájuk Kirrin-öbölben fekvő házában töltik. Az ütött-kopott, öreg ház és az örökké zsörtölődő nagybácsi nem sok jót ígér, de a fiúruhában járó, vagány unokatestvérük, Georgina és barátságos, vidám kutyája, Timmy gondoskodnak szórakoztatásukról. Amikor a kislány családi örökségéről, a Kirrin-szigeten található romos kastélyról és az egykoron hatalmas aranyrudakat szállító, zátonyra futott hajóról mesél nekik, a gyerekek elhatározzák, hogy áteveznek a szigetre és közelebbről is szemügyre veszik a mélyen a víz alatt megbújó roncsot. Ezzel elképesztő események láncolatát indítják el. A romos hajóban misztikus térképet rejtő ládikára bukkannak, amelynek megfejtése a mesés aranykincs megtalálásával kecsegteti őket. Az „ötösfogat” nekilát a nyomozásnak, ám hamarosan rá kell jönniük, nem ők az egyetlenek, akik az ősi kincsre vadásznak… Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.


BOND, Michael: A medve, akit Paddingtonnak hívnak. Ford. Tandori Dezső. Ill. Fortnum, Peggy. Budapest, Ciceró Könyvstúdió, 2008. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

BORDIGLIONI, Stefano: Piroskák összeesküvése. Ford. Székely Éva. Ill. Kalmár István. Budapest, Móra, 2009. (Pöttyös könyvek) Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

BRAND, Christianna: Nanny McPhee: a varázsdada. Budapest 2006. Móra Kiadó. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

(színes, magyarul beszélő, angol családi vígjáték, 97 perc, 2005, rend: Kirk Jones)

BÖSZÖRMÉNYI Gyula: Gergő és az álomfogók. Szeged, Könyvmolyképző K., 2009. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak. Társkötetei: Gergő és a bűbájketrec, Gergő és a táltosviadal, Gergő és az álomvámpírok 1-2.


BURNETT, Frances Hodgson: A titkos kert. Bp., Cicero Kvstúdió, 2005. (Klasszikusok fiataloknak). Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.


(színes, magyarul beszélő, amerikai-angol családi film, 101 perc, 1993, rend: Agnieszka Holland)

COOPER, James Fenimore: Nagy indiánkönyv. Ford. Honti rezső. Pécs, Alexandra K., 2001. Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.


CSUKÁS István: Keménykalap és krumpliorr. 6. kiad. Szeged, Könyvmolyképző K., 2010. Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.

ENDE, Michael: Momo. Ford. Kalász Márton. 9. kiad. Budapest, Móra 2009.

A meseregény színhelye egy kisváros pereme, utcagyerekekkel, utcaseprővel, turistákat szédítő vagánnyal, kiskocsmával és egy, a semmiből ott termett kislánnyal, a címszereplő Momoval, aki mindenkit meghallgat. Nem ítélkezik, csak figyel, és ezzel visszaadja a felnőttek lelki békéjét, és felébreszti a gyerekek játékos képzeletét. Egy napon azonban megjelennek a városban a szürke urak, akik az emberek életidejében élősködnek. A város lakói észre sem veszik, hogy lelketlen, embertelen robotokká manipulálták őket, akik teszik a dolgukat, gazdagodnak, ám eközben még arra sincs idejük, hogy ennek értelmén elgondolkodjanak. Momo lassan elveszíti valamennyi barátját (ugyanis nincs idejük beszélgetni és játszani), de még így is útjában áll az időrablóknak, akik az életére törnek. Ekkor jelenik meg a színen Hora mester, akitől az idő áramlik a világba, és akivel szövetkezve Momonak végül sikerül legyőznie a szürke urakat és végre megszabadíthatja barátait is az időtakarékosság gyilkos mániájától. Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.


ENDE, Michael: A Végtelen Történet. Ford. Hárs Ernő, ill. Roswitha Quadflieg. Bp., Európa Kvk., 2008.

A színhely Fantázia, az időben és térben határtalan birodalom. Itt játszódik a hét egymásba fonódó szálból szőtt "végtelen történet", melynek főhőse Bux Barnabás Boldizsár, a nevetségesen szerencsétlen külsővel bíró, de nagy képzelőerővel megáldott- és ezért társai által csúfolt, hazugnak tartott- könyvmoly kisfiú. A cselekményt az író páratlan képzelőerővel bonyolítja, szimbolikus és allegorikus epizódok és alakok sokaságát kelti életre, Fantázia birodalmából vérbeli mesevilágot, új, szuverén mitológiát teremt. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.


FÉSÜS Éva: Aranypofácska. Ill. Győrfi András. Kaposvár, VIP Press, 2009. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

 

FEKETE István: A koppányi aga testamentuma. 8. kiad. Bp., Móra, 2010. (Fekete István művei)

A történelmi regény a török hódoltság idején, 1586-ban játszódik. Főhőse a magyar végvári vitéz, akinek apját Oglu aga, a koppányi vár ura párviadalban megölte. A cselekményt is párviadal indítja: Babocsai László méri össze erejét, ügyességét Ogluval, hogy megbosszulja apja halálát. A párbaj a magyar vitéz győzelmével végződik. A halálra sebzett török utolsó perceiben reá hagyja vagyonát, s arra kéri, hogy leányát, Zsuzsát, akit magyar anya szült, vegye gondozásába. A romantikus történet másik szála a bolondvári császári zsoldos kapitány fondorlatait követi nyomon, aki László öröklött vagyonát szeretné megszerezni. E két szálból szövődik a történet, melyben - jellemzően az író sajátos szemléletére - jelentős szerepet játszik a táj, elsősorban a balatoni láp világa. A kalandos, romantikus történetből a végvári világ színes képe, a török hódoltság kora tárul fel- vonzó regényességgel, mégis hitelesen. Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.

FOMBELLE, Timothée de: Ágról szakadt Tóbiás 1. köt. A számkivetett. Ford. Pacsovszky Zsolt. Ill. Place, François. Budapest, Móra, 2008.

A számos nemzetközi díjjal kitüntetett varázslatos meseregény főszereplője, Egyke Tóbiás a Fa közösségének - egy a miénkhez hasonló, miniatűr emberek által alapított civilizációnak - a tagja. Amikor tudós édesapja rájön, hogy a fa él és a belőle kinyert energia elemi erővel pusztítja, felfedezését nyilvánosságra hozza. Ám a fa kifosztásában érdekelt zsarnok, Furkó Döme a család ellen fordítja népét. Szüleit börtönbe zárják, a fiúnak menekülnie kell. Fejére vérdíjat tűznek ki, egykori barátai sorra elárulják, egyetlen segítője a különleges egyéniségű, titokzatos Lilia marad. Miközben Tóbiás ágról ágra járva lélekszakadva küzd az életéért, reménytelen kísérletet folytat szülei kiszabadítására, és a fa megmentésére is. Ám úgy tűnik föl, végleg alul marad a küzdelemben, amikor rejtekét, fagyöngy golyóját csőrébe kapja egy hatalmas madár, és népe ősi ellenségei, a fa alatti fűben lakó pőrék közé pottyantja… Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak

FOMBELLE, Timothée de Ágról szakadt Tóbiás 2. köt. Lilia szeme. Ford. Pacsovszky Zsolt. Ill. Place, François. Budapest, Móra, 2008.

A két kötetes ifjúsági regény főszereplője Egyke Tóbiás- egy fán élő miniatűr civilizáció tagjaként - egyik napról a másikra száműzötté válik, amikor édesapja nyilvánosságra hozza felfedezését: a fa él és a belőle kinyert energia pusztulását eredményezi. Tóbiás életéért, szeretteiért, az igazságért küzd, de amikor hírét veszi, hogy szülei a börtönben kiütött tűzben meghaltak, és egy baleset következtében a fa társadalmának életét veszélyeztető gyűlölt ellenség, a fűben lakó pőrék közé kerül, föladja a harcot. A pőrék – akikről idővel bebizonyosodik, hogy barátságos, békés lények - befogadják maguk közé a fiút, mert észreveszik a sarkán törzsük jelét, amelyet még Lilia, élete első szerelme festett rá. Három nyugodt évet követően azonban küldött érkezik a fáról és tudtára adja, hogy szülei mégis élnek, Lilia, Tóbiás legádázabb ellensége, Türkiz Leo fogságában szenved, a Fa pedig a zsarnoki Furkó Döme uralma alatt pusztulásnak indult. Tóbiás visszatér a fára, hogy megmentse őket, és ezzel életveszélyes kalandjai folytatódnak egészen addig, amíg fény nem derül a három fiatal, Tóbiás, Lilia és Leo származásának titkára… Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.

2011. június 7., kedd

PÜNKÖSD

A húsvéti ünnepkör Pünkösddel zárul, a Szentlélek eljövetelének és az Egyház megalapításának az ünnepével.
A húsvét változó dátumához igazodóan mozgóünnep (május 10 és június 13 közé eshet), neve a görög pentekosztész szóból származik, ami ötvenediket, azaz a húsvéttól számított ötvenedik napot jelenti.
A keresztény egyház annak ünnepére tartja, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra.
Krisztus mennybemenetele után az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepelték pünkösdöt. Hirtelen hatalmas szél támadt, amely betöltötte az egész házat, ahol összegyűltek. Majd lángnyelvek jelentek meg, melyet szétoszlottak és leszálltak mindegyikükre: megteltek Szentlélekkel. Ezután különféle nyelveken kezdtek el beszélni, ahogy a Lélek adta neki, hogy szóljanak. A Jeruzsálemben tartózkodók meglepve tapasztalták, hogy amit az apostolok mondanak, ki-ki a maga nyelvén megérti. Előállott Szent Péter és prédikálni kezdett. Sokan megértették beszédét, és belőlük alakultak az első keresztény gyülekezetek.
A középkorban a Szentlélek eljövetelét megelőző szél zúgását kürtökkel, harsonákkal utánozták. A lángnyelveket égő kócok jelképezték, melyeket a templom padlásáról eresztettek alá a hívek közé.
És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, a hol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek adta nékik szólniok. (Apostolok cselekedetei 2. fejezet, Károli Biblia)

Pünkösdi népszokások:
- pünkösdi királyválasztás,
- pünkösdölés,
- pünkösdi királynéjárás
- zöldágjárózás
ZENEI AJÁNLÓ:
Kobzos Kiss Tamás: Énekelt történelem. MC. Hungaroton Classic, 2000
Paksa Katalin: Karácsony, húsvét, pünkösd a zenei néphagyományban CD-ROM melléklettel. Akadémiai Kiadó, 2005
Szvorák Katalin: Pünkösd Közép-Európában. CD. Hungaroton, 2005
Ghymes: Pünkösdre (Csak a világ végire CD)